About Me

Facebook
Twitter
WhatsApp
Reddit
smungni

Website ini saya namakan Smungni kerana saya dilahirkan pada bulan November. Smungni bermaksud sebelas dalam bahasa Bidayuh Singai. Bidayuh ada banyak dialect. Salah satu adalah Singai. Pada asalnya, Smungni digunakan untuk video youtube saya yang memaparkan kisah saya melakukan aktiviti bushcraft dan survival skills. Jika anda berminat, anda boleh tonton di Youtube Channel saya.

Saya boleh dikatakan berada dalam kategori “orang tua”. Haha. Tidak akan jadi semakin muda, kecuali saya menemui Fountain of Youth.

Makanan kegemaran

Saya prefer makanan local berbanding makanan bukan local. Adakala saya prefer makanan bukan local berbanding makanan local. Haha. Namun, saya boleh makan apasaja makanan yang boleh dimakan. Saya tiada pantang dalam makan setakat ini. Bagi saya makanan Asia, saya telan dengan gembira. Bagi saya western food, saya telan dengan bahagianya. Semua boleh masuk perut saya. Cuma, mungkin ada sesetengah makanan saya kurang minat, tapi still boleh telan. Haha. Saya tidak merokok. Saya tidak suka hidu bau rokok, lebih-lebih lagi jenis yang kasar. Saya rasa saya sukar untuk bernafas apabila dikelilingi asap rokok. Entahlah sejak bila saya jadi begitu. Saya minum alkohol tetapi once in a blue moon, maksudnya sekali atau dua kali setahun, atau sekali dalam bertahun-tahun. Lagipun saya tidak berapa minat minum alkohol. Saya biasanya meminum alkohol ketika keramaian seperti Hari Gawai, Hari Krismas atau party sahaja. Namun sangat jarang saya lakukan. Tetapi saya okay saja dengan makanan yang dimasak dengan alkohol, on saja. Saya juga mengelak meminum minuman seperti kopi dan teh. Tetapi adakalanya saya minum teh atau kopi untuk tujuan berjaga malam atau mengelak diri daripada mengantuk.

Fesyen

Saya seorang yang suka memakai pakaian simple elegan seperti elegant long dress, elegant skirt. Saya tidak suka pakaian yang fancy, contohnya yang banyak bling bling atau mengandungi banyak warna. Namun, kebanyakan masa di rumah atau di kampung saya suka pakai singlet/tshirt dan seluar pendek sahaja. Saya tidak mengikuti fashion trend. Saya memakai pakaian yang saya rasa selesa dan suka sahaja.

Minat

Saya minat dengan aktiviti bushcraft dan survival skill. Saya juga meminati web design, membaiki phone, barbering, berkebun, dan banyak lagi sebenarnya. Rasanya tidak mampu saya tuliskan di sini. Saya mempunyai terlalu banyak minat. Banyak perkara saya ingin belajar sebenarnya. Cuma saya tidak berkesempatan dan belum ada peluang. Ada orang kata mempunyai minat yang banyak mungkin tidak bagus. Mungkin ada betulnya juga. Tetapi, jika ada sesiapa yang nak saya jadi master of something, saya okay saja. Anda mahu ajar saya something valueable, saya on saja. Yang penting, ia berguna dalam kehidupan. Namun bukan semua perkara saya suka belajar ya.

Saya juga sangat meminati sukan. Melakukan sesuatu yang kita minati memang membuatkan kita rasa gembira. Ramai yang kata do what makes you happy. Tetapi bagi saya yang terbaik adalah, don’t do what makes you happy but do what is right. Sebut saja sukan apa, saya kebiasaannya on saja. Jika football, saya minat Liverpool. Jika badminton, of course saya minat Malaysia. Saya juga minat martial art. Banyak jenis sukan yang saya minati. Rasanya saya antara wanita yang flexible dalam banyak perkara. Ajak saya jalan road trip, saya okay saja. Ajak makan, saya ok saja. Namun ada sesetengah aktiviti sukan saya elakkan walaupun saya minat. Ini kerana sesetengah aktiviti sukan memerlukan modal yang besar. Bukan tak minat tapi tak mampu. Jika kamu ingin mengajak saya menyertai kamu bersukan, sebut saja. Kebiasaannya, saya okay sahaja unless tidak sihat dan sibuk.

Warna kegemaran

Rasanya saya meminati pastel color. Warna yang lembut sesuai dengan jiwa saya walaupun saya kelihatan kasar adakalanya. Saya juga meminati oren dan kuning.

Movie kegemaran

Saya meminati movie/filem seperti Schindler’s List, The Pianist, The Boy in striped pajamas, The King of Devil’s Island, Seraphine, Les Choristes, Amadeus(1984), Game of Thrones, The Passion of the Christ, Sound of Freedom (2023), I believe (2017) dan sebagainya. Ini antara movie yang susah untuk saya lupakan. Saya mengelak movie yang mempersendakan Tuhan. Di zaman ini terlalu banyak movie yang mempersendakan Jesus, sebenarnya sudah terlalu lama telah dilakukan. Saya juga adakalanya mengelak menonton cerita hantu atau mistik.

Muzik kegemaran

Saya menggemari lagu bahasa English seperti One in a million dan I believe by Bosson, Roxette, Heaven by Bryan Adams, Lost by Michael Buble, I just died in your arms tonight by Cutting Crew, Unheilig. Lagu bahasa Melayu saya sukakan lagu era 80an dan 90an seperti lagu Search, May dan sebagainya. Namun saya juga meminati lagu metal seperti Rammstein, Metallica. Haha. Jangan hairan mengapa saya boleh dengar lagu Rammstein. Saya sebenarnya faham lirik lagu Rammstein walaupun tidak 100%. Rasanya pemahaman saya di dalam bahasa Jerman sudah teruk sekarang. Haha. Tetapi sekarang saya mengelak mendengar lagu genre metal. Saya sebenarnya lebih suka lagu yang positif dan mempunyai feeling. Saya suka lagu yang dicipta dengan kasih sayang dan mempunyai lirik yang mendalam serta melodi yang sedap. Saya mengelak lagu yang rebellious, dark, evil, dan mengandungi lirik yang tidak elok. Ini kerana dari hari ke hari semakin banyak lagu “dark” dan mempersendakan Jesus terutamanya di negara Barat. Ramai di sana yang menjual soul mereka kepada devil. I don’t want to be part of it. I am not religious tetapi tidak salah jika saya mahu jadi lebih baik kan. Lihat betapa teruknya dunia Hollywood di sini. Agama satan berleluasa dan manusia di sana semakin melupai Tuhan.

Zodiak

Saya adalah Scorpio. Saya tidak percaya horoskop dalam menentukan takdir hidup mahupun sikap seseorang.

Personaliti

Personaliti saya berubah-ubah mengikut situasi dan dengan siapa saya bersama. Adakalanya saya sangat pendiam. Adakalanya sangat aktif, talkative dan bermain seperti kanak-kanak riang. Saya bukan orang yang rajin bercakap, tetapi saya rajin bercakap dengan orang yang buat saya rasa selesa dan biasanya dengan orang yang rapat sahaja. Adakah saya sombong? Saya tidak sombong langsung. Saya mungkin seorang yang tidak rajin untuk memulakan conversation dengan seseorang. Saya rasa adakalanya saya awkward. Nak senyum atau nak buat muka selamba saja atau sembunyi muka. Haha. Muka selamba saya adakala macam muka garang atau muka blur. Adakala seperti muka orang bosan atau sedih. Haha. Entahlah. Kamu saja yang tahu.

Saya rasa saya seorang yang mempunyai self-awareness. Saya tidak pasti self-awareness saya berada di tahap mana. Tinggi atau rendah. Tetapi saya tahu sebagai manusia, saya mungkin tiada self-awareness adakalanya. Adakala saya tidak pasti adakah saya boleh mengatakan diri saya berintegriti. Adakah saya berintegriti terhadap diri sendiri? Adakah saya mampu menjaga rahsia orang? Integriti bukan hanya melibatkan duit. Yang pasti saya tidak suka birokrasi yang melampau. Ini kerana ia membuang banyak masa dan duit, tidak efisien dan melecehkan. Bukan my style.

Saya juga menyaksikan dunia ini menjadi Good Becomes Evil. Evil Becomes Good. Maksudnya orang baik atau tidak bersalah dilihat sebagai jahat dan orang yang sebenarnya jahat dilihat baik. Begitu juga perkara yang baik dilihat jahat dan yang jahat dilihat baik. Itulah yang banyak berlaku di dunia sekarang. Semakin lama semakin menjadi. Manusia menjadi semakin “pelik” dari hari ke hari. Banyak contoh manusia pelik di dunia ini, boleh lihat di sini. Boleh juga dilihat bagaimana remaja yang terdiri daripada pelajar yang bijak pandai juga mempunyai “kepelikan” yang membimbangkan. “Kepelikan pemikiran” yang tidak dapat dijelaskan dengan ayat simple mahupun ayat rumit.”

Saya mempunyai sikap toleransi yang boleh dikatakan baik. Namun saya tidak bertoleransi terhadap perkara yang tidak sepatutnya. Hidup di dunia ini, bukan semua perkara patut ada toleransi.

Sisi gelap saya tetap ada. Tetapi, tiada yang berlebihan. Jika saya memiliki sikap atau pemikiran yang tidak ideal, saya mengalu-alukan kamu memperbetulkannya. Saya pasti akan menilai diri lagi dan jika saya yakin harus ada perubahan, saya akan berusaha perbaiki diri menjadi lebih baik.

Apapun, setiap orang mungkin mempunyai pandangan berbeza terhadap saya. Ini kerana setiap mereka mengalami pengalaman berbeza dengan saya. Saya mungkin fikir diri saya seperti A, orang lain mungkin fikir saya seperti B. Saya yakin hampir setiap orang yang kamu jumpa mungkin mempunyai pandangan berbeza terhadap saya. Haha. Agaknya saya ni manusia jenis banyak versi. Haha. Most of the time, kita cuba hidup seperti yang kita mahukan. Jika tak dapat hidup seperti yang kita mahukan, kita redha saja.

Pendidikan

Saya mengkategorikan diri saya sebagai seorang yang biasa-biasa saja. Saya bukanlah seorang yang bijak pandai. Saya pernah dikategorikan sebagai antara orang yang bodoh/lembap. Saya tidak suka ke sekolah dan kerap ponteng sekolah sehingga sekolah menengah. Ketika itu bagi saya sekolah sangat membosankan dan membebankan dari segi emosi, masa, dan kewangan. Kiranya saya ini bukan seorang pelajar yang baik, bukan pelajar yang harus dikagumi. Sebenarnya saya juga tidak memiliki sijil UPSR. Ini kerana saya tidak hadir Primary 6 hampir setahun. Saya dikira bernasib baik kerana boleh memasuki Form 1(secondary school). Sekarang saya hanyalah seorang wanita yang suka belajar dan saya yakin 100% terlalu banyak perkara di dunia ini yang saya masih tidak tahu. Banyak lagi perkara yang simple dan basic di dunia ini yang saya tidak tahu.

Cita-cita

Rasanya cita-cita saya yang biasa-biasa sahaja. Menjadi manusia yang berguna lebih baik daripada tidak menjadi apa-apa. Saya suka ada kerja dan duit saya sendiri. Buat masa ini saya hanya di kampung bekerja sebagai freelancer. Sebagai freelancer, kadang-kadang ada duit, kadang-kadang tiada duit. Tidak sesuai untuk orang yang takut risiko. Saya suka dengan kebebasan di dalam melakukan kerja, kebebasan di dalam membuat keputusan. Saya tidak suka dikongkong. Namun itu tidak bermaksud saya tidak suka bekerja untuk orang. Saya sentiasa bekerja untuk orang. Bukan semua orang suka saya memilih jalan ini. Ya, sebab tiada full time job dan tiada pendapatan tetap.

Pandangan politik

Saya bukanlah orang yang minat sangat dengan hal politik. Tetapi adakalanya saya mengikuti perkembangan semasa politik. Sebagai rakyat sesebuah negara, adalah elok untuk mengikuti perkembangan semasa politik dalam negara dan juga luar negara, jika tidak banyak, sekurang-kurangnya tahu sedikit.

Adakah saya perfect?

Saya tidak perfect langsung. Sebagai seorang manusia, saya banyak dosa dan kelemahan dalam banyak segi. Jujur, saya seorang manusia yang sangat berdosa. Tidak akan pernah jadi perfect dan saya menerima imperfection saya. Sesetengah perkara ada baiknya disimpan sahaja. Dikunci kuat-kuat. Namun, kepada sesiapa yang pernah terluka kerana saya secara langsung atau tidak langsung, secara tidak sengaja, saya minta maaf. Ada kemungkinan saya menyakiti seseorang tanpa saya sedar dan juga kerana salah faham. Ini kerana adakalanya sesetengah perkara itu remeh bagi saya tapi ia mungkin tidak remeh bagi orang lain. Mungkin juga sesetengah perkara itu remeh bagi orang tetapi sangat penting buat saya. Penerimaan setiap orang berbeza. Apapun saya berharap saya sentiasa berusaha menjadi manusia yang lebih baik, dan jika saya terlupa saya berharap saya disedarkan.

Saya dikatakan playgirl?

Saya bukan playgirl. Saya hanyalah wanita yang menghormati lelaki. Bagi saya setiap lelaki berhak mendapat penghormatan seorang wanita. Even pengemis lelaki di tepi jalan layak dihormati. Selagi lelaki baik dengan saya, selagi itulah saya menghormati mereka dan melayani mereka dengan selayaknya. Selagi mereka tidak melampaui batasan, saya melihat mereka seperti lelaki yang layak mendapat perhatian dan penghormatan dari saya. Berdasarkan pengalaman saya, adakalanya berlaku baik terhadap lelaki boleh menimbulkan salah sangka dan fitnah walaupun dalam hati saya tiada niat yang jahat. Tetapi saya tidak dapat mengawal perasaan lelaki terhadap saya. Jika lelaki itu jatuh cinta terhadap saya dan saya juga jatuh cinta terhadap dia, saya akan menerima dia, sudah tentu dengan syarat dia single dan jika saya juga single. Ini kerana saya sendiri tidak suka hubungan yang rumit. Jika saya tidak cinta dia atau dia tidak cintakan saya, sudah tentu ia takkan berhasil. Namun bukan semua lelaki saya hormati ya. Jika lelaki itu jenis yang tidak patut dihormati, saya tidak akan hormati juga. Saya juga tidak berminat langsung untuk memiliki lelaki orang lain, sejak dari zaman dahulu sehingga selamanya. Jika ada yang mengatakan saya begitu sebelum ini dan kini, semua itu fitnah, salah sangka, cemburu buta dan dengki sahaja. Mungkin sebab wajah saya seperti bidadari walaupun saya hanyalah seorang average. haha.

Pandangan terhadap love relationship and marriage

Saya seorang yang positif dalam love relationship dan marriage. Bagi saya, hubungan percintaan haruslah bertepuk kedua belah tangan. Saya tidak suka hubungan yang rumit. Perkahwinan haruslah simple and quick. Passion juga amat penting bagi saya. Passion itu maksud saya bukan saja di bilik tidur tetapi dalam beberapa hal lain termasuk minat, prinsip hidup dan sebagainya. Tanpa itu, saya rasa hubungan itu membosankan dan boleh memendekkan usia sesebuah perhubungan. Mungkin perkahwinan seharusnya berlandaskan “marry because you want to make their life better and marry because you want to be a better person for them.” Kedua belah pihak harus melakukannya, bukan sebelah pihak sahaja. Selain itu saya yakin perkahwinan haruslah kerana you have fear of God. Jika seseorang lelaki/perempuan have no fear of God, perkahwinan itu mempunyai potensi besar untuk gagal, terutamanya di zaman sekarang yang serba mencabar. Ramai orang stay dalam marriage/relationship walaupun ianya sangat toxic, which is sangat tak bagus untuk diri dan juga anak-anak.

Saya mengenali beberapa orang lelaki Atheist dari barat dan juga orang Malaysian sepanjang saya bekerja di Malaysia. Mereka tidak suka jika saya sebut agama dan Jesus. Seolah-olah menyebut perkataan Jesus membuatkan mereka malu, dan marah. Atheist adalah orang yang suka suppress the truth in unrighteousness. Tetapi sebagai seorang yang mempercayai Jesus, saya hanya menerima pandangan mereka walaupun ianya bertentangan dengan jiwa saya. Kalau cintakan mereka sekalipun, tetap ada rasa kurangnya di situ dari segi spiritual. Namun, saya berusaha untuk memahami mereka dan tidak memaksa mereka untuk mengikuti kepercayaan saya. Tidak dinafikan ada di antara mereka yang sangat baik, jujur dan berkarisma. Jika ikutkan kemahuan saya, saya lebih suka jika lelaki itu have fear of God tetapi tidak fanatik dalam agama, berbanding lelaki yang have no fear of God.

Sepanjang pengalaman saya, lelaki yang have no fear of God mempunyai potensi yang tinggi membuatkan sesuatu hubungan itu menjadi fragile. Contohnya, seseorang yang have no fear of God tidak takut untuk melanggar undang-undang Tuhan, seseorang yang have no fear of God cenderung untuk menipu, mencuri, terlibat dengan rasuah, meminum alkohol secara berlebihan dengan kekerapan yang melampau, mengunjungi kelab malam secara berlebihan, menyumpah Tuhan, mempunyai sikap yang terlalu pentingkan diri sendiri, too arrogant/too proud, terlalu malas, terlalu cintakan diri sendiri, tidak sanggup sacrifice, enggan/kurang bertanggungjawab, tamak, narsisist melampau, dan banyak lagi aktiviti/sikap/pemikiran yang tidak bermoral. Dari semua ini secara tidak langsung mengakibatkan sesuatu hubungan itu fragile dan akhirnya berpisah. Itu adalah punca utama kepada keretakan perhubungan dan perkahwinan. No fear of God adalah akar kepada masalah besar yang berlaku. I am not saying I’m perfect, saya juga banyak melakukan salah dalam hidup di mana adakalanya saya melawan kehendak Tuhan demi memuaskan keinginan diri. Saya juga berdosa dalam beberapa perkara di masa lalu. I don’t say I’m clean or holy. No. Saya mungkin antara manusia yang sangat berdosa. Anyway, lelaki/wanita yang have fear of God dan believe in God bagi saya kelihatan lebih sexy berbanding lelaki/wanita yang have no fear of God. In reality, menemui wanita/lelaki yang have fear of God sama seperti looking for needle in a haystack. Kebanyakan orang settle dengan pasangan yang have no fear of God. Ini kerana hampir semua manusia di dunia ini have no fear of God. Even diri saya sendiri berdosa setiap hari.

Feelings change. Don’t be ruled by your feelings. Ini yang selalu saya sebutkan pada diri, ini kerana saya juga ada emosi dan perasaan. Lebih-lebih lagi sebagai seorang wanita. Mungkin kita sepatutnya lebih tertarik terhadap karakter seseorang. Lust juga membuatkan kita lemah. Lust membuatkan kita hilang pertimbangan. Lust boleh memusnahkan dan membuatkan hidup porak peranda. Lust juga boleh merosakkan kesihatan dan kewangan. Lust juga boleh meragut kegembiraan hidup. Lust boleh membuang kita jauh ke dalam lubang yang sangat dalam. Lust will put a wall between you and God. Ini adalah kenyataan hidup. Jika kamu pernah melakukannya, kamu tahu semua itu benar.

In short, saya percaya love is the most powerful thing that ever exist. Love is also the weakest thing that ever exist. Bila kamu benar-benar mencintai seseorang, kamu sanggup melakukan apa saja demi dia. Namun jika cinta kamu dilihat dan diterima sebagai kelemahan, maka ianya adalah ignorance dan kejahilan orang yang dicintai itu, bukannya kejahilan orang yang mencintai. Jika saya bersalah di masa lalu, itu adalah kejahilan saya. Kamu tidak boleh memaksa orang untuk mencintai kamu melalui kekerasan. Satu-satu caranya adalah melalui kasih sayang. Itu lah yang diajar Jesus. Namun ramai yang buta. Also, it takes bravery to love. Terlalu ramai yang tidak punya bravery itu.

Pandangan terhadap wang dan kuasa

Bagi saya tanpa iman, wang dan kuasa boleh menjadi punca kepada banyak masalah duniawi. Mempunyai wang yang cukup atau terlebih wang juga boleh mengundang satan jika tiada iman yang kuat. Tiada duit atau kurang duit juga boleh mengundang satan jika iman lemah. Ya tidak dinafikan di dunia sekarang, wang adalah sangat penting. Namun, jika salah langkah, wang juga punca hidup kamu dalam kesusahan dan kesedihan. Wang dan semua yang indah di dunia ini juga boleh membuatkan kita melupai Tuhan. Wang adalah ciptaan manusia yang hebat, wang juga adalah punca kemusnahan dunia, kemusnahan perhubungan manusia. Berikan kuasa pada seseorang itu dan kamu akan lihat true color. Sesetengah orang leka dengan kuasa. Ini realiti hidup, bukan rekaan saya.

Even dalam agama terdapat ramai pengajar agama yang menggunakan tempat ibadat untuk meningkatkan status ekonomi mereka. Tidak dinafikan terdapat pastor yang seperti itu. Sebagai contoh pastor luar negara Mike Todd, Joel Osteen dan ramai lagi. Semua mereka ini dikira false preacher. Jika pastor sesebuah gereja/tempat ibadat itu tidak mengikuti ajaran dalam Bible, mereka dikira false preacher. Bukan sahaja di gereja tetapi juga di di rumah ibadat lain. Jika sesebuah gereja/tempat ibadat itu, para umatnya menyembah atau memuja ketua gereja lebih dari ajaran di dalam Bible, maka gereja itu mempunyai false preacher. Sebagai contoh di Amerika dan Eropah, terdapat gereja yang mempunyai pastor yang lesbian/gay, atau pastor yang menggalakkan umatnya melakukan konsert yang pelik atau tidak pelik dalam gereja, atau pastor yang menggalakkan drag queen atau seumpama dengannya, atau pastor yang mengibarkan rainbow/pride flag di gereja, atau pastor yang menggalakkan perkahwinan sejenis, semua ini adalah salah dan melanggar ajaran Bible. Ada banyak lagi contoh yang telah berlaku di luar negara. Ini semua jelas sekali bertentangan dengan ajaran di dalam Bible. Golongan ini sama seperti Antichrist. Saya sama sekali tidak menyokong apa-apa sahaja ajaran yang bertentangan dengan kata Tuhan di dalam Bible. Saya juga tidak akan sesekali menyembah/memuja ketua agama di dunia ini. In short, kamu tidak boleh menokok tambah atau mengurangkan ajaran yang ditulis di dalam Bible. Toleransi terhadap manusia itu ada hadnya. Even Tuhan tidak tolerate semua perkara.

Saya adalah pengikut Jesus selamanya. Dari mula sehingga ke akhirnya. Jesus adalah Tuhan, satu-satunya Tuhan. Segala kata-kata saya mengenai Jesus adalah kerana saya hanya mempercayai Jesus, ia tiada kaitan dengan Kristian, Islam, Buddha, Hindu dan lain-lain. The Old Testament Bible points to Jesus. The New Testament Bible reveals Jesus fully. It’s the completion, final word from God. Tiada lagi buku lain selepas itu. Jika kamu google ramalan tentang Jesus yang menjadi kenyataan, kamu akan jumpa dengan mudah sahaja. Jika kamu mahu melihat ramalan dalam Bible Old Testament yang menjadi kenyataan dalam New Testament kamu boleh lihat video ini, yang bermula pada minit 11:06 lebih kurang.

In the beginning was the Word, and the Word was with God, and the Word was God. – John 1.1

“Truly, truly, I tell you.” Jesus declared. “Before Abraham was born, I am! – John 8:58

“I and the Father are One.” – John 10:30

“Do not let your hearts be troubled. You believe in God; believe also in me.  My Father’s house has many rooms; if that were not so, would I have told you that I am going there to prepare a place for you? And if I go and prepare a place for you, I will come back and take you to be with me that you also may be where I am. You know the way to the place where I am going.”John 14:1-4

Thomas said to him, “Master, we do not know where you are going; How can we know the way?” Jesus said to him, “I am the way, and the truth and the life. No one comes to the Father except through me.”John 14:5-6

“If you had known Me, you would have known My Father also; and from now on you know Him and have seen Him.” Philip said to him,”Lord show us the Father, and it is sufficient for us.” Jesus said to him, “Have I been with you so long, and yet you have not known me, Philip? He who has seen Me, has seen the Father; so how can you say, ‘Show us the Father.’? – John 14:7-11

I have given them your word and the world has hated them; for they are not of the world, just as I am not of this world. –John 17:14

…but every spirit that does not acknowledge Jesus is not from God.1 John 4:3

But I say to you, love your enemies, bless those who curse you, do good to those who hate you, and pray for those who spitefully use you and persecute you. – Matthew 5:44

Sign of end time:

And Jesus answered and said to them: “Take heed that no one deceives you. For many will come in My name, saying, ‘I am the Christ,’ and will deceive many. And you will hear of wars and rumors of wars. See that you are not troubled; for all these things must come to pass, but the end is not yet. For nation will rise against nation, and kingdom against kingdom. And there will be famines, pestilences, and earthquakes in various places. All these are the beginning of sorrows.

Matthew 24:4-8 (Bible New Testament)

Masa depan

Sejujurnya saya tidak tahu bagaimana masa depan saya. Saya hanya merancang, Tuhan yang menentukan. Mungkin kita sebagai manusia seharusnya tidak memikirkan banyak tentang masa depan. Ini kerana masa depan itu tidak pasti akan tiba.

Ramalan 2024

The rise of selfishness, pride, blasphemy, the loss of natural affection. Alarming rise eg “Me First”. Men/women becoming lovers of themselves. We live in era dominated by Pleasure Seekers rather than God Seekers. Do you notice that more and more things which are in opposition to God’s word are becoming socially accepted? They are being normalized. I wonder if you are paying attention to that.

Satu peringatan untuk diri saya sendiri yang tidak perfect, yang mungkin adakalanya fall dalam kategori ini. Sentiasa ingatkan diri “do not harden your heart”, ini kerana hati yang keras boleh membuatkan hidup kamu dalam kegelapan.

Favourite Youtube Channel

Charlie Kirk, Tousi TV, Fervent, GOC, Nicholas B, Off The Kirb, ARoadshow, Soco, TravelOren, IslamEdu, Firstpost, AP, KapC, CP, Living Waters, TheArchive, Rudy, Avi, etc. Kalau kamu mahu melihat pemikiran remaja atau pelajar genius yang “pelik”, membimbangkan, dan tidak masuk akal, boleh refer Charlie Kirk. Jika kamu mahu lihat manusia yang pelik lagi boleh tonton video Nicholas B. Namun ada juga antara mereka yang sangat bagus dan ada common sense. Jika kamu mahu lihat berita semasa dunia kamu refer Tousi atau Firstpost. Jika kamu mahu lihat bagaimana dunia hollywood sedang menghancuri dunia, boleh refer Fervent dan juga GOC. Jika kamu mahu study agama atau kamu ada kemusykilan dalam agama, kamu refer ARoadshow, IslamEdu, AP, CP, TheArchive, Soco, Nicholas B.

Pandangan terhadap konflik Israel vs Palestine

Saya tidak bersetuju dengan ayat “dari sungai ke segara/laut” atau dalam bahasa Inggeris “from the river to the sea”. Bagi saya ia berbaur kebencian dan seperti menyokong genocide terhadap orang Israel/yahudi. Mengapa saya kata begitu? Lihat saja map dunia. Di mana sungai itu dan di mana lautnya. Apakah maksudnya? Adakah ia bermaksud untuk hapuskan seluruh Israel dan semua Yahudi di situ? Banyak lagi ayat-ayat yang dijerit para protestors yang saya tidak setuju. Secara logiknya, jika hati kamu benar-benar menyanyangi Tuhan, kamu tidak akan sebut atau sokong ayat-ayat tersebut. Ini kerana, dari otak saya, secara logik atau ikut common sense, ia ayat yang sangat tidak bagus disebut jika kamu takut Tuhan.

Pada pendapat saya, Israel ada hak untuk defend negara sendiri ketika diserang. Jika mereka tidak defend, maka rakyat mereka terutamanya yang tidak berdosa akan dibunuh. Namun seluruh dunia membelakangi Israel. Lihat saja kekecohan dan keganasan yang dilakukan oleh radical muslim di Eropah, Amerika, Australia, dan negara lain. Ketika negara lain seperti Nigeria di mana berpuluh ribu orang Kristian dibunuh sehingga kini, tiada media peduli, tiada yang buat protes. Orang Kristian Armenia yang dibunuh berjuta orang sejak dahulu, tiada yang peduli. Orang Kristian di Pakistan ditindas, dibunuh tiada dunia peduli. Banyak lagi contoh di negara lain, tetapi media tidak peduli. Sebenarnya agama Kristian adalah agama yang paling ditindas, paling dibenci, paling diejek, dan kerap dibunuh secara terbuka di seluruh dunia. Mengikut statistik yang saya baca, setiap 5 minit seorang Kristian dibunuh oleh orang radikal di dunia ini. Namun kita tetap tidak akan jumpa protes jalanan sehebat kes Palestin.

Selain itu, saya yakin, jika Israel gencat senjata, pengganas Hamas akan menghancurkan seluruh Israel dan juga dunia. Maka dunia tidak akan ada damai. Namun, jika Hamas gencat senjata, dunia ini pasti aman. Mengapa? Ini kerana Hamas kerap menyerang Israel dan Gaza walaupun Israel tidak serang mereka. Sudah berpuluh ribu roket Hamas yang berjaya dipintas oleh Israel. Hamas turut menggunakan orang awam(termasuk kanak-kanak dan wanita) sebagai perisai mereka. Kebanyakan orang Palestin di Gaza menyokong Hamas dan sanggup berjihad(termasuk kanak-kanak mereka). Mereka juga sanggup berlakon menangis, berlakon tiada makanan dan sebagainya. Media tempatan atau mainstream media tidak akan tunjuk cerita sebenar. Apalagi media luar negara seperti Al-jazeera, BBC, CNN, semua media ini hanya mahukan duit sahaja dan sangat kerap putar belit berita. Even United Nation turut sama berkomplot. Selain itu, Hamas turut memberi gaji/ganjaran kepada mereka yang membunuh orang Yahudi.

Kebencian terhadap orang Yahudi/Jews semakin menjadi-jadi. Sebenarnya sudah ribuan tahun Jews dibenci. Namun, kebencian melampau ini semakin berleluasa sejak 1940-an. Ketika World War 2 Nazi membunuh 6 juta orang Jews(Jews genocide yang dipanggil Holocaust). Pada 1940-an juga seorang Imam Arab yang bernama Amin al-Husayni turut membantu dan menyokong Nazi dalam penyembelihan orang Jews. Propaganda yang dilakukan Imam Amin al-Husayni di seluruh dunia terutamanya di Middle East telah menyemai kebencian mendalam sehingga ke hari ini. Amin al-Husayni juga pernah tinggal di Jerman sekitar 1930-an selama beberapa tahun. Tahu tak Yasser Arafat adalah nephew kepada Amin al-Husayni? Yasser Arafat adalah Egyptian. Adakah kamu masih ingat apabila anak leader Hamas iaitu Mosad Yousef yang mengatakan Hamas attack terhadap Israel pada 7 October adalah hadiah harijadi kepada Putin(Rusia). Adakah negara Arab berkomplot dengan Rusia? Adakah kekecohan yang berlaku di seluruh dunia terutamanya di negara orang putih disebabkan marriage of convenience di antara Arab dengan Rusia? Adakah semua kekecohan ini telah dirancang sejak berpuluh tahun yang lalu dan kini sudah menjadi kenyataan? Adakah “perkahwinan” ini akan membantu mereka menjadi kuasa dunia terbesar nanti? Kita tunggu dan lihat.

Jangan lupa juga radical Islam dari Arab semakin berleluasa di negara barat. Mereka telah mendatangkan banyak kekecohan dan keganasan di situ. Seluruh dunia seperti di dalam kacau bilau sekarang disebabkan mereka. Keganasan berleluasa. Anti-semitism semakin kuat. Anti-western semakin kuat. Radical Islam juga semakin kuat dengan sokongan dari lefties dan marxist yang terdiri daripada orang local di negara barat. Secara tidak sedar, para lefties ini telah menjerat diri mereka dan juga negara mereka sekali. Mereka tidak sedar radical Islam sedang menguasai mereka secara halus. Lefties tidak sedar semua ini telah dirancang berpuluh tahun yang lalu. Jika negara barat tidak selesaikan masalah ini secepatnya, tidak mustahil dunia ini akan dikuasai oleh Islam radikal dari Middle East. Ketika itu, setiap negara yang berada di bawah pemerintahan Radical Islam akan terseksa dan tak mampu berbuat apa lagi. Besar kemungkinan hidup sudah tidak seindah sekarang. Buktinya, sejarah dunia. Di mana radikal Islam ada, di situ ada keganasan, kemiskinan, porak peranda, pembunuhan. Selain Free Life Culture turut menyumbang kepada semua permasalahan ini di negara barat. Free life culture sama seperti duri dalam daging.

We can forgive the Arabs for killing our children. We cannot forgive them for forcing us to kill their children. We will only have peace with the Arabs when they love their children more than they hate us.

Golda Meir

Saya tidak menggalakkan peperangan apalagi benci-membenci. Saya tidak menggalakan orang tidak berdosa dibunuh sama ada orang Israel mahupun Palestin. Saya juga tidak bersetuju apabila orang meraikan orang dibunuh seolah-olah ada perayaan. Bagi saya, ikut common sense saya, jika ada orang dibunuh dan seseorang manusia/sekumpulan manusia itu meraikan pembunuhan/kematian itu dengan gembiranya, bagi saya perbuatan begini sangat jahat dan datangnya dari satan. Tuhan murka 100% melihat semua itu. Sebagai contoh, ketika serangan Hamas terhadap Israel pada 7 Oktober 2023, beribu rakyat Gaza kelihatan gembira apabila rakyat Israel diculik, dirogol, dibakar dan kemudian diheret di jalanan, dipotong anggota badan dan sebagainya. By the way, mereka yang membunuh orang Israel hari itu diberi ganjaran/gaji di atas “usaha” mereka. Jika kamu tidak kutuk perbuatan ini, saya tak tahu nak cakap apa, itu mungkin petanda manusia sudah letih hidup. Israel juga satu-satunya negara di dunia ini yang dikutuk kerana berusaha sedaya upaya untuk membebaskan/menyelamatkan rakyat mereka yang diculik Hamas.

Kepada semua manusia, Jesus is peace.

Pandangan terhadap Islamist radikal

Terlalu ramai pendakwah Islam radikal di dunia ini. Jujur, kami sebagai non-Muslim berasa takut dengan pendirian mereka yang radikal. Antara contoh kegiatan radikal mereka adalah di link ini dan link ini. Banyak lagi sumbernya tetapi ini saja yang perlu saya tunjukkan di ruangan ini.

Cara lalui hidup ini

Cara terbaik untuk melalui hidup ini adalah, sentiasa ingat Tuhan di dalam setiap susah dan senang. Bila kita gembira kita ingat Tuhan. Bila kita kaya dan berduit kita ingat Tuhan. Bila kita susah dan miskin, kita ingat Tuhan. Bila kita dalam kesedihan dan kepayahan hidup, kita ingat Tuhan. Bagi saya, cara ini membuatkan hati dan fikiran kita lebih tenang. Ia membantu emosi dan fikiran kita bertenang dan sentiasa berada di landasan yang betul. Bukan ingat sahaja ya, kita harus sentiasa berdoa pada Tuhan di setiap kegembiraan dan kesedihan dalam hidup ini. Saya tahu semua ini tidak mudah. Ini kerana saya juga pernah berada dalam semua situasi ini dan sebagai manusia biasa kita sentiasa berada dalam situasi tersebut. Jika kamu mengalami masalah dalam hidup, kamu boleh bersedih, tapi jangan lama sangat. Kamu harus lekas kembali berdoa pada Tuhan. Ini kerana hanya Tuhan yang dapat membantu kamu. Setiap kesedihan dalam hidup hanya sementara. Begitu juga dengan kegembiraan hidup, ia hanya sementara. Jangan lupa, hanya Tuhan Jesus yang sentiasa ada bersama kamu ketika kamu hidup dan juga ketika kamu tiada di dunia ini nanti. Ya Jesus akan sentiasa bersama kita jika kita mengikuti ajarannya.

Childhood saya

Childhood saya tidak mudah. Barangkali kesedihan lebih banyak daripada kegembiraan. Very tough bagi saya tetapi ia berlalu mengikut masa. Dari segi emosi, memang banyak kesedihan yang tak dapat diungkapkan dengan kata-kata. Namun begitu, saya juga ada kenangan indah ketika kecil. Sejak kecil saya tahu hidup ini tidak mudah. Saya juga sedar ramai manusia di dunia ini yang mempunyai hidup yang menyedihkan. Seiring dengan peredaran masa, kita secara auto sedar, hidup ini hanya persinggahan. Apa yang indah akan berlalu, apa yang sedih juga akan berlalu. Tiada yang kekal. Hanya memori yang kekal. Saya juga sedar, setiap kepayahan/kesedihan yang pernah orang berikan pada saya di masa lalu dan kini, membuatkan saya menjadi manusia yang tidak seperti mereka. Sebab itu, “Be Kind. For Everyone You Meet Is Fighting A Battle You Know Nothing About.” Namun, pemangsa tidak akan peduli semua itu. Ini kerana bagi pemangsa dia lebih penting dari segalanya. Jadi berhati-hati dengan siapa kamu bersama/berkawan. Kadang-kadang walaupun kamu tidak mengganggu orang, pasti ada orang yang akan mengganggu ketenteraman hidup kamu. Jadi berhati-hati, jaga hati dan fikiran kamu sebaiknya. Ingat Jesus selalu, pasti hati kamu jadi tenang atau sekurang-kurangnya tidak lari dari landasan yang betul, walaupun hidup kamu sering dirosakkan orang.

Pandangan tentang agama

Ketika ini, negara barat perlu kembali kepada Jesus dan ajaran Kristian. Saat ini dunia di sana porak peranda kerana radikal Islam yang menggunakan pelbagai propaganda dan juga kekerasan untuk menguasai dunia. Para radikal Islam di negara Barat tidak segan silu untuk menyebarkan dakwah, tidak segan silu menyatakan niat mereka untuk conquer dunia dan bunuh sesiapa yang tidak menurut kehendak mereka. Mereka sudah lupa negara itu yang memberi mereka kebebasan, memberi mereka wang, kerja, pendidikan dan kesenangan hidup di sana. Kebebasan yang diberikan negara barat kepada penduduknya seakan membunuh negara itu secara senyap, kini tidak lagi secara senyap. Generasi muda di negara barat sudah jadi “buta” kerana sudah terikut-ikut dengan agenda mereka seperti LGBTQ, aktivis iklim, free life culture dan sebagainya. Mereka fikir radikal Islam di pihak mereka bersama-sama mempertahankan hak yang mereka laungkan. Namun mereka buta dan telah “membunuh negara mereka”. Kelalaian generasi ini telah menyebabkan negara mereka mudah dimasuki anasir luar yang jahat seperti radikal Islam. Sekarang mereka mempunyai masalah yang begitu besar untuk ditangani. Dengan sedikit kekasaran untuk tangani masalah ini pasti menimbulkan kemarahan pelbagai pihak. Ini kerana otak ramai manusia sudah dicuci dan tidak mampu jadi rasional. Di mata mereka sekarang, apa yang betul jadi salah dan apa yang salah jadi betul. Inilah yang berlaku di dunia sekarang.

Para pendatang yang memasuki negara barat adalah dari negara Islam yang radikal, mereka mempunyai budaya dan kepercayaan yang berbeza apalagi apabila mereka dalam satu kumpulan, maka mustahil untuk mereka untuk menyesuaikan diri dengan budaya baru. Populasi mereka sudah semakin ramai ekoran kadar kelahiran yang tinggi dan cepat, ia menjadi semakin sukar untuk mereka menyesuaikan diri dengan budaya barat. Sebaliknya mereka sekarang mahu orang asal/orang tempatan di negara Barat untuk menyesuaikan diri dengan budaya mereka, yang mereka bawa dari negara asal. Mereka jadi besar kepala. Mereka jadi orang yang tidak bersyukur. Mereka juga secara terang-terangan bersetuju dengan keganasan Hamas. Mereka secara terang-terangan melaungkan kebencian terhadap negara yang membantu mereka. Mereka secara terang-terangan membakar bendera negara yang menyelamatkan mereka. Mereka secara terang-terangan melakukan keganasan dan membunuh demi agama di negara yang memberi makan kepada mereka. Bagi saya mereka tiada hak untuk meminta rakayat tempatan negara tersebut untuk menyesuaikan diri dengan budaya radikal mereka, tetapi mereka harus belajar untuk menyesuaikan diri dengan budaya negara di mana mereka berada sekarang.

Contact me

Click here.

Copyright ©2024 Smungni | All Rights Reserved
Scroll to Top